donderdag 27 februari 2020

Eigenlijk moet ik het woord eigenlijk niet gebruiken....

Eigenlijk moet ik het woord eigenlijk niet gebruiken.... 

Eigenlijk moet ik vroeg naar bed, omdat ik er morgen vroeg uit moet, in verband met een belangrijke dag.

Eigenlijk moet ik stoppen met roken, want dat is niet goed voor mij.

Eigenlijk moet ik meer tijd doorbrengen met mijn kind, maar ik heb het zo druk. 

Eigenlijk moet ik meer tijd doorbrengen met mijn partner, maar ik vind het gamen zo leuk. 

Eigenlijk moet ik proberen aan het einde van de maand een beetje geld over te houden. Dat kan ik dan sparen voor als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. 

Eigenlijk is het beter als ik mijn mond houd, maar ik wil zo graag mijn mening zeggen.

Eigenlijk moet ik nu niet in de auto stappen, want ik heb 3 biertjes op. 

Eigenlijk moet ik het woord eigenlijk niet meer gebruiken, want dan wordt mijn leven stukken beter... 

woensdag 19 februari 2020

Vergelijk jezelf alleen met jezelf.

Vergelijk jezelf niet met anderen!
Daar wordt je niet gelukkig van. Je kan wel blij worden als je jezelf vergelijkt met jezelf. En daar wordt je ook geestelijk sterker van. 

Voorbeelden
Bijvoorbeeld als je een bepaalde sport beoefend, is er altijd een betere sporter dan jou. Als je op school zit, is er altijd iemand die betere cijfers haalt dan jou. Als je bijdehand bent, is er altijd iemand bijdehanter dan jou. Ben je ergens goed in, dan is er altijd iemand beter in dan jou. 

Omgekeerde is ook waar
Het omgekeerde is ook waar. Er is altijd iemand die minder goed is in sporten dan jij bent. Of iemand die slechtere cijfers haalt of minder bijdehand is. Ook is er altijd iemand die ergens slechter in is dan jij bent. 

Wat is het effect 
Maar wat doet dat met je? Als je opkijkt naar iemand die beter is als jou, kan je teleurgesteld raken. En daardoor kan je ontmoedigt raken en stoppen met het bereiken van je doel. Daar verlies je je eigen kostbare energie mee! 

Laat je niet afleiden
Als je kijkt naar iemand die slechter is als jou, dan kan je jezelf beter voelen als die persoon. En dat is niet goed. Hoogmoed komt voor de val. En je kan bij jezelf denken dat je het rustiger aan kan doen, omdat je denkt dat je beter bent. Je kan dan dus verslappen in het halen van je doelen. En dat wil je toch ook niet?

Klopt dat beeld wel
Ook krijg je een onterecht beeld. Die ander is ergens slechter in dan jou, omdat deze minder geoefend is. En dat kan omdat die persoon zich met andere dingen bezighoud. Zoals bijvoorbeeld de zorg voor een kind, of een ziek familielid of iets dergelijks. 

Oefenen 
Als iemand beter is dan jou, dan betekend dat alleen maar dat die persoon meer geoefend is. Hij of zij heeft gewoon meer tijd gestoken in zijn of haar te bereiken doel. 

Waar ben je goed in
Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een zogenoemde talenknobbel of zijn goed in wiskunde. Sommige mensen zijn meer gezegend met een atletisch en gezond lichaam dan anderen. Zij zullen sneller een nieuwe taal leren, of betere cijfers halen in wiskunde. Of betere prestaties leveren met sporten. 

Stel een doel
Maar dat betekent niet dat jij dat allemaal niet kan. Stel gewoon een doel voor jezelf en maak plannen om dat doel stap voor stap te bereiken. Als je daarbij je vooruitgang in de gaten houdt, zie je verbetering bij jezelf. Je zal merken dat als je meer tijd erin steekt, dat je verbetering ook sneller gaat. En als je dat eenmaal doorhebt, is het ook veel leuker om je eigen vooruitgang te volgen. 

Je eigen ontwikkeling
Je merkt dan ook dat er helemaal geen strijd is met anderen. Je hebt zelf de controle over de snelheid van je vooruitgang! Dus verspil geen energie om jezelf met anderen te vergelijken. Dan gaat je eigen ontwikkeling nog sneller! 




zondag 2 februari 2020

Hoe blijf je positief?

Ja, hoe blijf je positief?
Allereerst wil ik even zeggen dat je niet altijd positief kan zijn. Je bent ook wel eens boos, geïrriteerd, teleurgesteld enzovoort, enzovoort. En al je emoties zijn belangrijk en zou je aandacht aan moeten geven.
En daarna loslaten en verder gaan met je leven. In deze blogs schrijf ik daarover.
Emoties zijn eigenlijk een soort waarschuwingssysteem. 


Zenuwsysteem
Net zoals je zenuwsysteem. Als je een hete kachel aanraakt, gaat er via je zenuwen een seintje naar je hersenen. En vanaf dat moment weet je dat je geen hete kachel meer moet aanraken. 


Emoties
Zo is het ook met je emoties. Als je bijvoorbeeld gekwetst wordt door het een of ander, dan weet je dat je het de volgende keer anders moet doen, zodat je niet meer gekwetst wordt als je dezelfde situatie meemaakt. Niets meer en niets minder.

Dus je moet wel naar je emoties luisteren, maar leer ervan en laat het los en ga verder met je leven.
En als je zo met je emoties omgaat, wordt je leven positiever....

Je bent niet je emotie
Jij bent niet je emotie en ook niet je gedachte. Als je wacht gaat de emotie en ook de gedachte vanzelf weg.
Zo is er een komen en gaan van emoties en gedachten en je kan zelf kiezen op welke je ingaat en welke je voorbij laat gaan. 

Er zijn emoties die je helpen en emoties die je remmen. Dit geldt ook voor je gedachten. 
Ontdek het maar eens bij jezelf.

Volhouden
Als je hier een tijdje mee bezig gaat, zal je zien dat je je emoties de baas wordt. En dat je minder emotioneel reageert op dingen. Daardoor krijg je meer rust en rust kan je redden. Daarover schrijf ik meer in een andere blog