zaterdag 10 april 2021

Aandachtsstijlen

Aandachtsstijlen 
Uit onderzoek van de Amerikaanse sportpsycholoog Nideffer, is gebleken dat er 2 dimensies zijn waarop aandacht kan verschillen: 

 * breedte van je aandacht: klein (een enkel apect) of groot (veel informatie tegelijk); 

* richting van je aandacht: binnen (je eigen gevoelens of gedachten) of buiten (aspecten uit de omgeving). 

Door deze 2 dimensies te combineren ontstaan er 4 aandachtsstijlen: klein-buiten, groot-buiten, klein-binnen en groot-binnen. 

Voorkeursstijl
Gedurende je leven kan het belangrijk zijn om op het juiste moment de juiste aandachtsstijl te kunnen gebruiken en, tijdens acties, hier tussen te kunnen schakelen. Niet iedereen is even goed in het toepassen van elke aandachtsstijl. Iedereen heeft een vorm van aandacht die het beste bij hem of haar past: een voorkeursstijl. 

Onder druk
Wanneer iemand onder druk komt, is het logisch dat de aandachtsstijl die de persoon zich het meest heeft eigen gemaakt, op dat moment naar voren komt. Een persoon die als voorkeur klein-binnen heeft, zal deze aandachtsstijl onder druk in extreme mate gaan toepassen. Dit is niet altijd effectief. De klein-binnen gerichte persoon zal bijvoorbeeld niet meer door hebben wat er om hem heen gebeurd en daardoor kan hij belangrijke informatie missen. Vaak is het toepassen van de tegenovergestelde aandachtsstijl effectief (in het geval van de voorkeursstijl klein-binnen is dit dus groot-buiten). 

Het is dus van belang om alle aandachtsstijlen en het schakelen daartussen te beheersen. Daarnaast is het van belang om je bewust te zijn van de valkuilen van je eigen voorkeursstijl. 


Klein Buiten: Inzoomen, uitvoeren. 
Een klein buiten is erg gericht op details, men merkt een andere bril, kapsel, schoenen enz. bij een ander op. Onder stress ziet met (te) veel details en mist het overzicht. Een klein buiten heeft onder stress moeite met prioritering. Advies onder stress: schakelen naar groot binnen. 

Groot Buiten: Scannen, onderzoeken. 
Een groot buiten ziet vaak het grote geheel, kenmerkend zijn de grote ogen, veel zien. Onder stress mist men vaak de details: bijvoorbeeld boodschappen doen zonder lijstje en vervolgens terugkomen met allerlei impulsaankopen. Advies bij stress: schakelen naar klein binnen. 

Groot Binnen: Mentaal plan, analyseren: "de analysestand". 
Vraagt zich vaak af: Wat ga ik nu doen? (taktiek) Hoe gaat het met me? (mentaal) Zij worden ook wel dagdromende sloddervossen genoemd. Onder stress gaat men analyseren, terwijl juist waarnemen, beslissen en handelen dan gewenst is. Advies: schakel onder stress naar klein buiten. 

Klein Binnen: Beslissen, ademhaling (fysiek), sleutelwoord is "ingrijpen". 
Over het algemeen checkt men veel dingen van binnen (in zichzelf) en dat gaat dan goed. Maar als het spannend wordt gaat men dat overdrijven. Dat leidt tot een "check, chek, dubbel check"-modus. Naar groot buiten schakelen kan onder stress helpend zijn.

Zelfkennis
Als je een positief leven wilt hebben, dan is het goed jezelf te kennen. Vandaar dat ik deze blog en de vorige geschreven heb. Hoe beter je jezelf kent, hoe minder je je laat beïnvloeden door factoren van buitenaf. Je hebt trouwens alleen wat hieraan als je er ook wat mee doet. Breng het in de praktijk. Alleen dan kan je jezelf echt leren kennen op elk gebied. En daardoor zal je zien dat je leven positiever wordt. 

Succes met oefenen! 

vrijdag 2 april 2021

Problemen

Problemen 
Problemen, iedereen heeft ze. Maakt niet uit wie of wat je bent, niemand is zonder problemen. Of je nou een hoog geplaatste functie hebt of een lage. Dik of dun, rijk of arm, niemand is uitgezonderd. Problemen hebben we allemaal.

Lichamelijke problemen
Ook die heeft iedereen. Je bent niet tevreden met je lichaam. Je vind jezelf te dik of te dun. Je hebt te dun haar, of een te vette huid. Of juist te droog. Er zijn ook mensen met echte lichamelijke problemen. Blinde of dove mensen. Mensen met een hersenbeschadiging. Mensen die een ledemaat missen. Mensen in een rolstoel. 

Geestelijke problemen
En jawel, ook dat heeft iedereen. Ik was bijvoorbeeld heel erg onzeker in de puberteit en nog lang daarna. Sommige mensen hebben hun emoties niet in de hand. Anderen vinden zichzelf te stil, of hebben last van hun geweten. Weer anderen zijn verslavingsgevoelig. Of je hebt mensen die hele lange tenen hebben en door alles en iedereen beledigt worden. Noem maar op. 

Oplossing
Wat is nou de oplossing? Als iedereen problemen heeft, zijn we dus allemaal ervaringsdeskundigen. Hoe ga jij ermee om? Kijk eens naar je omgeving, hoe gaan de mensen in je leven om met hun problemen? De een gaat er misschien makkelijk mee om en de ander heel moeilijk. Wat vind jij prettig?

Wegrennen of ontkennen
Wegrennen voor je problemen kan niet. Ontkennen en negeren ook niet. Dat heb ik geleerd. Het probleem kom je gewoon achterna of blijft aan je vastplakken, waar je ook heen gaat. Of het wordt steeds groter, totdat je er niet meer omheen kan en je er wel mee aan de slag moet. Je kan van school veranderen, of van werk. Je kan verhuizen naar een ander dorpje of stadje of zelfs naar een ander land. Maar voor je problemen kan je niet vluchten. Dat is op zich ook wel te verklaren. Want lichamelijke problemen zitten op, in of aan je lichaam. En zonder je lichaam gaat niet. En geestelijke problemen zitten in je hoofd. En die neem je ook overal mee naar toe. 

Ertegen vechten
Ertegen vechten kan natuurlijk ook. Je kan met al je wilskracht vechten en jezelf verzetten tegen het probleem. Maar dat probleem vecht net zo hard terug. Is je dat wel eens opgevallen? Leg maar eens je hand tegen die van iemand anders. Zonder te duwen. Merk je dat die ander ook niet duwd? En als je wel duwd, valt het je op dat de ander net zoveel tegendruk geeft? En zodra je de druk weghaalt, maar je handen wel tegen elkaar houdt, merk je dan dat de ander ook geen druk meer zet? Zo gaat het ook met problemen. Let er maar eens op.

Omarm het
Omarm jouw probleem. Accepteer dat dit jouw probleem is. Als je je problemen omarmt, kan je het een bepaalde kant op leiden. Het accepteren is het begin van de oplossing. Als het iets is wat bij jou hoort, kan je er wat mee. Je bent dan eigenaar geworden van jouw probleem. En daarmee zeg je eigenlijk: " Hier ben ik, kom maar op." En daarmee heb je de helft van jouw probleem al overwonnen. Ga ermee aan de slag. Los het op! Tegenwoordig is alle informatie van heel de wereld tot jou beschikking. Praat met mensen, we zijn immers allemaal ervaringsdeskindigen.

Blijven hangen
Een ding weet ik wel. Als je je problemen niet aanpakt en oplost, dan blijf je hangen op die plek in je leven. Je kan het probleem negeren en misschien lijkt het weg te gaan, maar het komt op een later moment en misschien in een andere vorm terug. Je kan ertegen vechten en het van je afslaan en snel doorrennen, maar het komt altijd weer terug. En zodra je jouw probleem hebt opgelost, komt er enorm veel energie vrij. Je laat het los. En dan kan je weer door en wordt je leven een stuk positiever.  Misschien dat deze blogs je ook verder kunnen helpen.