Uit onderzoek van de Amerikaanse sportpsycholoog Nideffer, is gebleken dat er 2 dimensies zijn waarop aandacht kan verschillen:
* breedte van je aandacht: klein (een enkel apect) of groot (veel informatie tegelijk);
* richting van je aandacht: binnen (je eigen gevoelens of gedachten) of buiten (aspecten uit de omgeving).
Door deze 2 dimensies te combineren ontstaan er 4 aandachtsstijlen: klein-buiten, groot-buiten, klein-binnen en groot-binnen.
Voorkeursstijl
Gedurende je leven kan het belangrijk zijn om op het juiste moment de juiste aandachtsstijl te kunnen gebruiken en, tijdens acties, hier tussen te kunnen schakelen. Niet iedereen is even goed in het toepassen van elke aandachtsstijl. Iedereen heeft een vorm van aandacht die het beste bij hem of haar past: een voorkeursstijl.
Onder druk
Wanneer iemand onder druk komt, is het logisch dat de aandachtsstijl die de persoon zich het meest heeft eigen gemaakt, op dat moment naar voren komt. Een persoon die als voorkeur klein-binnen heeft, zal deze aandachtsstijl onder druk in extreme mate gaan toepassen. Dit is niet altijd effectief. De klein-binnen gerichte persoon zal bijvoorbeeld niet meer door hebben wat er om hem heen gebeurd en daardoor kan hij belangrijke informatie missen. Vaak is het toepassen van de tegenovergestelde aandachtsstijl effectief (in het geval van de voorkeursstijl klein-binnen is dit dus groot-buiten).
Het is dus van belang om alle aandachtsstijlen en het schakelen daartussen te beheersen. Daarnaast is het van belang om je bewust te zijn van de valkuilen van je eigen voorkeursstijl.
Klein Buiten: Inzoomen, uitvoeren.
Een klein buiten is erg gericht op details, men merkt een andere bril, kapsel, schoenen enz. bij een ander op. Onder stress ziet met (te) veel details en mist het overzicht. Een klein buiten heeft onder stress moeite met prioritering. Advies onder stress: schakelen naar groot binnen.
Groot Buiten: Scannen, onderzoeken.
Een groot buiten ziet vaak het grote geheel, kenmerkend zijn de grote ogen, veel zien. Onder stress mist men vaak de details: bijvoorbeeld boodschappen doen zonder lijstje en vervolgens terugkomen met allerlei impulsaankopen. Advies bij stress: schakelen naar klein binnen.
Groot Binnen: Mentaal plan, analyseren: "de analysestand".
Vraagt zich vaak af: Wat ga ik nu doen? (taktiek) Hoe gaat het met me? (mentaal) Zij worden ook wel dagdromende sloddervossen genoemd. Onder stress gaat men analyseren, terwijl juist waarnemen, beslissen en handelen dan gewenst is. Advies: schakel onder stress naar klein buiten.
Klein Binnen: Beslissen, ademhaling (fysiek), sleutelwoord is "ingrijpen".
Over het algemeen checkt men veel dingen van binnen (in zichzelf) en dat gaat dan goed. Maar als het spannend wordt gaat men dat overdrijven. Dat leidt tot een "check, chek, dubbel check"-modus. Naar groot buiten schakelen kan onder stress helpend zijn.
Zelfkennis
Als je een positief leven wilt hebben, dan is het goed jezelf te kennen. Vandaar dat ik deze blog en de vorige geschreven heb. Hoe beter je jezelf kent, hoe minder je je laat beïnvloeden door factoren van buitenaf. Je hebt trouwens alleen wat hieraan als je er ook wat mee doet. Breng het in de praktijk. Alleen dan kan je jezelf echt leren kennen op elk gebied. En daardoor zal je zien dat je leven positiever wordt.
Succes met oefenen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten