We doen iets en dan gaan we het leuk, makkelijk of spannend, stoer of cool vinden en dan gaan we het vaker doen. En na een tijdje wordt het een gewoonte. En dan blijven we het doen. Vandaar de term gewoontedieren.
Jong en dom
Soms doen we ook dingen omdat we jong en dom zijn (geweest). Sommige jongeren gaan roken, omdat iedereen het doet, of om bijvoorbeeld bij de groep te horen. Of energiedrank drinken. Of misschien zelfs mensen op een vervelende manier behandelen, omdat dat "stoer" wordt gevonden. Na een tijdje wordt het een gewoonte, en bij roken en drugs ook nog een verslaving, en dan doen we het gewoon zonder erbij na te denken. Het is een gewoonte (en in sommige gevallen een verslaving) geworden.
Uit noodzaak
Soms moeten we ook dingen doen uit noodzaak. De oorzaak hiervan kan zijn omdat we weinig geld hebben. Bijvoorbeeld voedsel met weinig voedingswaarde kopen en eten. Zoals wit brood of weinig fruit eten, omdat het te duur is. Jaren later, als we in andere omstandigheden zitten en wel gezonder eten kunnen betalen, blijven we vaak hangen in die oude en soms ongezonde gewoontes. Dan hebben we onzelf wijs gemaakt, dat wit brood het lekkerst is. Je hebt je gedachten aangepast aan je omstandigheden.
Veranderen
Voor sommigen onder ons komt uiteindelijk een besef om te veranderen. Dat kan zijn omdat je gezondheidsklachten krijgt van het ongezonde eten en drinken. Of van de verschillende verslavingen die we in ons leven hebben eigen gemaakt. Maar dat is niet makkelijk. Een gewoonte is maar moeilijk om te veranderen. Dat komt omdat je onderbewustzijn dit gewoon uitvoerd.
Maar het kan wel
Ook ik heb en had verkeerde gewoontes. En daar ben ik mee aan de slag gegaan. Dat vond ik niet makkelijk. Maar hoe zwaarder de strijd, hoe groter de overwinning. Ik heb geleerd het 1 voor 1 aan te pakken. Als je je focused op 1 ding, dan is de kans groter dat je in dat ene ding zal slagen. Doe je 10 dingen tegelijk, dan is de kans groot dat je dat niet afmaakt. Je wordt moe en verliest de motivatie om nog door te gaan. Als je een ding tegelijk doet en je haalt het, wordt je blij en trots op jezelf. En dat stimuleerde mij in ieder geval om nog meer dingen aan te pakken. Het gaf me dus energie.
Een ding tegelijk
Als je iets een maand vol kan houden, dan is de kans groot, dat je het na die maand ook blijft doen. Het is een gewoonte geworden. Hier is stoptober ook op gebaseerd. Een wetenschappelijke basis. Misschien ken je het wel. Stoptober komt van stichting Stivoro en wordt op de radio uitgezonden. Daarmee proberen ze mensen te stimuleren om te stoppen met roken. Ik ben ook gestopt met roken. Niet met stoptober, maar ik heb het zelf gedaan. Ik ben hier mee aan de slag gegaan en heb me alleen hierop gefocused. Wat deed het met me? Wat als ik dit ging doen, of dat? Net zolang tot het me lukte. En daar werd ik blij van. Ik dacht, als ik dit kan, wat kan ik dan nog meer?
Maak je eigen gewoontes
Je moet eerst je eigen gewoontes maken en dan maken je gewoontes jou. Soms kan je dingen ook gelijktijdig doen, omdat ze gelijk aan elkaar lopen. Toen ik bijvoorbeeld stopte met roken, ben ik ook minder koffie gaan drinken. Want het rookte zo lekker bij de koffie. En daarna ben ik gestopt met suiker in de koffie. En dat zijn nu gewoontes van mij geworden. Het is normaal geworden. En daardoor kost het me geen moeite meer. Maar het heeft me zoveel opgeleverd. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor.
Het begint bij een gedachte
Alles begint bij een gedachte. Die gedachte kan je uitwerken. Focus op 1 ding. Verander 1 ding per keer, net zolang totdat het een gewoonte wordt. En dan is het gelukt. Neem even pauze, geniet van je overwinning en ga dan weer door. Als je 1 ding per maand kan veranderen, heb je na een jaar 12 dingen verandert. Doe je van alles tegelijk, dan heb je na een jaar nog niks verandert. En dan baal je. En ook al lukt het niet om 12 dingen te veranderen, maar bijvoorbeeld 4. Dan is dat ook goed. Beter iets, dan niets!
Succes ermee!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten